Elke week een andere wandeling

Wandeling 31 tot 40

Goede Geburen wandeling

 

Omdat het rondpunt op de N208 praktisch op de grens ligt van Liedekerke en Affligem besloten beide gemeenten, als goede geburen, deze plaats met een kunstwerk te verfraaien.

De keuze viel op een werk van beeldhouwer Patrick Van Craenenbroeck: vier beelden, die verwijzen naar de vier wegen die op de rotonde langs de N208 uitkomen....

 

Meer informatie

 

Lindekenwandeling

 

Deze wandeling is genoemd naar een boomkapel in een lindeboom langs de Moortelstraat. Het verhaal gaat dat het op het einde van de 19de eeuw voor het jonge mansvolk van Teralfene moeilijk was om een meisje te vinden in hun eigen dorp. De pastoor raadde hen daarom aan om eens naar een lief uit te kijken in het naburige Essene. Als gevolg werden er heel wat afspraakjes gemaakt aan deze linde langs de Moortelstraat.

 

Meer informatie

 

Nerviërs wandeling

 

De Oude Baan in Hekelgem volgt een tracé dat oorspronkelijk   door de Nerviërs aangelegd werd en later waarschijnlijk door de Romeinen tot heirweg verbeterd werd.   Een beperkt archeologisch onderzoek in de jaren 60 en 70 op een plaats 'Borgstad' in Asbeek bracht   prehistorische werktuigen en keramiek aan de oppervlakte; verder onderzoek zou zeker aangewezen zijn.  

 

Meer informatie

 

Papeter wandeling

 

De Essenaren zouden hun spotnaam 'papeters' te danken hebben aan hun rijke hopverleden. Volgens de overlevering was het de regel dat tegen de kleine kermis een teil (rijst)pap werd gemaakt voor elke hopstaak waar op 29 juni, de feestdag van Sint-Pieter en Sint-Paulus, de hop was gegroeid tot een meter van het hoogste punt van de staak die tussen de 10 en 12 meter hoog was.

 

Meer informatie

 

Hopteelttocht

 

De hop uit Affligem en die van de hele regio Aalst-Affligem-Asse werd ooit het groene goud genoemd omdat ze in de loop der geschiedenis welvaart bracht voor onze mensen. Na WO II verdwenen de kleine hopboeren uit onze streek, hun bedrijf was verlieslatend geworden wegens de schaalvergroting en de dure investeringen die daarvoor nodig waren. Deze wandeling leidt ons door de streek waar eens hoplochtingen en stakenhuizen het uitzicht bepaalden, welke richting men ook uitkeek.

 

Meer informatie

 

Jan De Lichte wandeling

 

Jan De Lichte was amper 25 was hij toen hij op 13 november 1748 op de Grote Markt van Aalst geradbraakt werd, schuldig bevonden aan talloze inbraken.

Deze wandeling brengt ons ook langs de locaties die Louis Paul Boon (1912-1979) koesterde: de Kluiskapel, het Kluisbos, het Somergembos……Mits een kleine omweg kunnen we ook naar de Vogelenzang wandelen, een klein baantje waar hij in een bescheiden villa woonde, die hij 'Isengrimus' noemde. L.P. Boon schreef trouwens een boek over Jan De Lichte :'De bende van Jan De Lichte'.

 

Meer informatie

 

Teralfene en de Groote Oorlog

 

De deelgemeente Teralfene is relatief goed door de Groote Oorlog geraakt. Deze wandeling brengt ons langs een paar stopplaatsen waar aan de hand van enkele verhalen een beeld geschetst wordt van het reilen en zeilen van deze gemeente gedurende de Groote Oorlog.

 

Meer informatie

 

Hazenpad wandeling

 

Het laatste gedeelte van de wandeling volgt de E40 autoweg. Voor de aanleg ervan in het begin van de jaren vijftig van de vorige eeuw was dit open landbouwgebied waar de hazen hun speelterrein hadden. Het wildbestand staat hier fel onder druk maar met een beetje meeval kan je er toch nog eentje door de velden zien huppelen.

De haas lijkt op het konijn maar is groter, heeft langere, krachtige achterpoten en kortere voorpoten. Daardoor kan hij heel snel springen en zigzaggend de vijand van zich afschudden. Zijn grijzig, geel tot roestbruine kleur dient als camouflage.

 

Meer informatie

Heuvelpark wandeling

 

Eén van de wandelingen in het Kluizengebied. Met start aan een plaats in een schitterend kader trekken we door een heerlijke oase van groen, langs de Kluiskapel naar het Heuvelpark waar ook kinderen zich kunnen uitleven in het speelbos.

 

Meer informatie