Elke week een andere wandeling

Wandeling 21 tot 30

Ten Bos wandeling

 

 

Het gehucht 'Ten Bos' ligt grotendeels op het grondgebied van Erembodegem, deelgemeente van Aalst. Deze wandeling leidt ons eerst bergaf door de velden met prachtige zichten op de Dendervallei. De terugweg brengt ons klimmend terug tot de Molenberg op 74 meter hoogte.

 

Meer informatie

 

Essene in de Groote Oorlog

 

 

Langs deze wandeling door het landelijke Essene nemen we de tijd om op enkele plaatsen halt te houden om een verhaaltje te lezen dat het leven van de Essenaren tijdens de Groote Oorlog beschrijft. Het merendeel van die verhalen werd opgetekend door René Mertens (1903-1995), gekend heemkundige en folklorist uit Essene.

 

Meer informatie

 

Dom Beda Regaus wandeling

 

 

Met deze wandeling vernemen we iets meer over Dom Beda Regaus (1718-1808), de laatste proost en historicus van de abdij Affligem. Hij hield zorgvuldig de kronieken van de abdij bij zodat hij ons een schat aan informatie naliet. Hij zorgde er ook voor dat een groot gedeelte van de schatten van de abdij uit de handen van de Franse overheersers bleef. Dom Beda Regaus is begraven op de begraafplaats
van de abdij.

 

Meer informatie

 

Blaro wandeling

 

Het is algemeen geweten dat 'op Bleregem' alles groter, mooier en fantastischer is dan in de rest van Affligem. Hier kunnen de meest onwaarschijnlijke en onverwachte zaken zich voordoen: heb je ooit al eens een groen of gouden konijn gezien? Hier kan je er eentje tegenkomen met de opmerkelijke naam Blaro. Laat ons achteraf weten waar je dit merkwaardige dier ontmoet hebt.

 

Meer informatie

 

Etappenwandeling

 

Gedurende de Eerste Wereldoorlog had de Duitse bezetter België ingedeeld in verscheidene "Gebieten" namelijk het Gouvernementsgebiet, Etappengebiet, Operationsgebiet en Marinegebiet. De provinciegrens van Oost-Vlaanderen en Brabant was de scheiding van het Gouvernementsgebied en het Etappegebied.

 

Meer informatie

 

Hekelgem en de Groote Oorlog

 

Het geweld van de Tweede Wereldoorlog heeft relatief weinig materiële schade aangericht in Teralfene. De Duitsers zijn betrekkelijk gemakkelijk de Dender kunnen oversteken zodat er geen zware gevechten plaats vonden. Toch kan je er nog sporen vinden van de oorlog; deze wandeling laat ze je ontdekken.

 

Meer informatie

Hopbelle wandeling

 

Het dorp Essene, deelgemeente van Affligem heeft zijn landelijk karakter tot op heden grotendeels kunnen behouden. Deze wandeling leert ons enkele mooie hoekjes kennen en biedt, aan het begin van het traject prachtige vergezichten op de Dendervallei.

 

Meer informatie

Rodulfus wandeling

 

Bosbaden? Bosbaden is vertoeven in het bos maar dan zonder stevig te stappen of te lopen.
Zoals Radulfus omhelzen we de traagheid en stilte en vieren we de zintuigen tijdens deze wandeling. Deze activiteit is geboren in Japan en heet er 'Shinrin Yoku'. Een uur zit, lig en slenter je op je pad, laat je je gedachten dansen en luister je naar de mooiste muziek, het ruisen van de bomen.

 

Meer informatie

Op zoek naar Baron de Meer

 

In het midden van de 18de erfde Jan Jozef de Meer het kasteel van Moorsel en ging er wonen met zijn familie. Toen de Fransen de abdij Affligem binnenvielen en er een kleine troepenmacht ter bezetting vestigden verzamelde baron de Meer een meute boeren die gewapend met bijl en riek de Fransen op 2 januari 1797 verdreven. Die kwamen een paar dagen terug met een uitgebreide troepenmacht zodat de boerenrevolte snel onderdrukt werd. De baron sloeg op de vlucht, werd op 15 januari 1797 in Walem door de Fransen opgepakt en terechtgesteld op 20 januari 1797.

 

Meer informatie