Elke week een andere wandeling

Wandeling 1 tot 10

Van Abdij tot waterkasteel

Wandeling 1 van 52 wandelingen

 

Deze wandeling leidt je door de prachtige natuur van de Faluintjes naar het dorpscentrum van Moorsel waar je de Sint-Martinuskerk en de eeuwenoude Sint-Gudulakapel vindt. Je ontdekt ook op welke manier het waterkasteel en de abdij van Affligem met elkaar verbonden zijn. Verder kom je ook langs het hopveld van Meldert.

 

Meer informatie

 

Teralfene en de tweede wereldoorlog

Wandeling 2 van 52 wandelingen

 

Het geweld van de Tweede Wereldoorlog heeft relatief weinig materiële schade aangericht in Teralfene. De Duitsers zijn betrekkelijk gemakkelijk de Dender kunnen oversteken zodat er geen zware gevechten plaats vonden. Toch kan je er nog sporen vinden van de oorlog; deze wandeling laat ze je ontdekken.

 

Meer informatie

Abdij wandeling

Wandeling 3 van 52 wandelingen

 

Ontdek het landschap in de omgeving van de abdij Affligem; passeer langs blikvangers die getuigen van het grootse verleden van wat eens één van de grootste, zo niet dé grootste abdij van de Nederlanden was

.

Meer informatie

Duivenmelkerswandeling

Wandeling 4 van 52 wandelingen

 

De duivensport heet een Belgische uitvinding te zijn. De huidige reisduif werd tussen 1820 en 1840 in onze contreien gekweekt. De Antwerpse baron Ulens en zijn knecht André Bernaerts waren de grondleggers van deze soort. Begin 19de eeuw werden er al wedstrijden gehouden. In de jaren 1950 kende ons land 250.000 duivenmelkers. Deze wandeling stuurt ons langs weidse landschappen in Essene en Asbeek met prachtige vergezichten met hier en daar nog duiventillen in het landschap.

 

Meer informatie

Koudenbergbeek vallei

Wandeling 5 van 52 wandelingen

 

Deze prachtige wandeling laat ons een uitzonderlijk natuurgebied ontdekken. Deze biotoop bestaat uit gras-, bos-, en cultuurland; afwisselend zorgen natte en droge gebieden, leem-en kleigronden voor een grote verscheidenheid op het gebied van fauna en flora. Een echte aanrader!

 

Meer informatie

 

Teralfene in een notendopje

Wandeling 6 van 52 wandelingen

 

Teralfene heeft de typische kenmerken van de Denderdorpen: een langgerekt straatdorp langs de Dries- en Daalstraat. Deze beide straten hebben verschillende doodlopende steegjes. Die steegjes ontstonden in de 19de eeuw toen de arbeiders van de Aalsterse textielindustrie hun huisjes bouwden in de tuinen van de ouderlijke woning.

Pas in de 20ste eeuw wordt er ook op de flanken van de vallei, op de Schettenberg, gebouwd. Aan deze heuvel, een 40-tal meter boven het zeeniveau, begint het golvende landschap van het Pajottenland op de rechteroever van de Dender.

 

Meer informatie

Belledaal wandeling

Wandeling 7 van 52 wandelingen

 

De devotie aan de kapel van O-L-Vrouw ter Muilen is nog zeer levendig met een kaarsenprocessie, het dagelijks bidden van de rozenkrans in de meimaand en een eucharistieviering op 15 augustus. Met de kapel als startplaats laat deze wandeling je de Ommegang en de mooi natuur in de omgeving ontdekken.

 

Meer informatie

Kluis- en Faluintjes wandeling

Wandeling 8 van 52 wandelingen

 

Wandel van de abdij Affligem door een prachtig stukje natuur naar de mythische en historische Kluiskapel. Op de terugweg naar de abdij leidt deze wandeling ons door het uitzonderlijke natuurlijk decor van de Faluintjes. Dit is de lievelingswandeling van wijlen Leo De Ryck.

 

Meer informatie

 

Korte Kluiswandeling

Wandeling 9 van 52 wandelingen

 

Wandel van de abdij Affligem door een prachtig stukje natuur naar de mythische en historische Kluiskapel.

De geschiedenis van de Kluiskapel gaat terug tot de 7de of 8ste eeuw. De H. Ursmarus, abt van Lobbes (Henegouwen) die in onze streek het geloof verkondigde, zou op die plaats een kapel hebben laten bouwen

 

Meer informatie

 

Coigneau wandeling

Wandeling 10 van 52 wandelingen

 

In 1785 was er op het erf van Frans Coigneau spontaan een hopscheut beginnen groeien. Die ene plant vormde de oorsprong van een sterke en weelderige hopsoort die spoedig de dominant geteelde soort was op het einde van de 19de eeuw.

Deze wandeling leidt ons naar de plaats waar eens het kleine boerderijtje stond van Frans. De foto is van de Coigneau hopplant.

 

Meer informatie