Hopwandelingen

 

 

 

 


Korte Kluiswandeling

 

Wandeling 9 van 52 wandelingen

 

Wandel van de abdij Affligem door een prachtig stukje natuur naar de mythische en historische Kluiskapel. De geschiedenis van de Kluiskapel gaat terug tot de 7de of 8ste eeuw. De H. Ursmaru zou op die plaats een kapel hebben laten bouwen.

 

 

Meer informatie

 

Coigneau wandeling

 

Wandeling 10 van 52 wandelingen

 

In 1785 was er op het erf van Frans Coigneau spontaan een hopscheut beginnen groeien. Die ene plant vormde de oorsprong van een sterke en weelderige hopsoort die spoedig de dominant geteelde soort was op het einde van de 19de eeuw. De foto is van de Coigneau hopplant.

 

 

Meer informatie

Hopbelle wandeling

 

Wandeling 24 van 52 wandelingen

 

Het dorp Essene, deelgemeente van Affligem heeft zijn landelijk karakter tot op heden grotendeels kunnen behouden. Deze wandeling leert ons enkele mooie hoekjes kennen en biedt, aan het begin van het traject prachtige vergezichten op de Dendervallei.

 

 

Meer informatie

 

Hopcultuurtrip

 

Wandeling 34 van 52 wandelingen

 

In de streek van Asse-Aalst introduceerden de monniken van de abdij Affligem in de 12de eeuw de hopcultuur. De hop behoort tot de familie van de Hennep achtingen. De hop is inheems in een groot deel van Europa. Als cultuurplant is de hop over bijna gans de wereld verspreid.

 

 

Meer informatie

 

Hopteelttocht

 

Wandeling 35 van 52 wandelingen

 

De hop uit Affligem en die van de hele regio Aalst-Affligem-Asse werd ooit het groene goud genoemd omdat ze in de loop der geschiedenis welvaart bracht voor onze mensen.

Deze wandeling leidt ons door de streek waar eens hoplochtingen en stakenhuizen het uitzicht bepaalden, welke richting men ook uitkeek.

 

 

Meer informatie

 

Hopbelevingswandeling

 

Wandeling 52 van 52 wandelingen

 

De hopteelt bepaalde lange tijd het uitzicht van onze streek; daar blijft helaas maar weinig meer van over. Organisaties zoals 'De Groene Bel' en het 'Stakenhuis' willen de hopcultuur in onze streek levendig houden, herwaarderen en terug op de kaart zetten.

 

 

Meer informatie