Waterkasteel

 

Karel de Croy, kardinaal-abt van Affligem liet een waterkasteel bouwen

 

Eén van de grootste grondbezitters van de heerlijkheid Moorsel was de abdij Affligem. Op één van de abdijdomeinen liet Karel de Croy, kardinaal-abt van Affligem, en later bisschop van Doornik, in de periode van 1521 tot 1526, een waterkasteel bouwen als buitenverblijf en lustoord. Hij nam het , zo wordt gezegd, niet zo nauw met het naleven van zijn geloften.

 

Het kasteel van Moorsel is een groot vierzijdig waterslot, opgetrokken in renaissancestijl en geflankeerd door vier hoektorens met talrijke schietgaten. Het is kasteel ligt in een mooi park ten zuiden van de Eksterberg.

 

In 1564 kwam het in handen van de graven van Hoorne, die het in 1636 verkochten aan Don Cayro en tot baronie verheven. In die periode werd het kasteel grondig gerestaureerd doch de algemene indeling bleef wel volledig behouden.

 

Eind 18de eeuw kwam het gebouw in handen van de familie de Meer en later van de familie Van der Noot. Via familiebanden met de familie Van der Noot werd het kasteel geschonken aan de heer en mevrouw De Meulenaire-Dessin, die het een paar jaar bewoonden en dan verkochten aan de huidige eigenaars, Willy Michiels en zijn vrouw Lisette De Rijck. Het kasteel werd door de huidige eigenaars vakkundig gerestaureerd en zo van teloorgang gered.