Peerdsbroeken

 

Ligt in het erkend natuurgebied "Bovenlopen van de Bellebeek/Asse" .

 

Peerdsbroeken ligt in het visiegebied van het erkend natuurgebied 'Bovenlopen van de Bellebeek/Asse' en werd eind 2020 door Natuurpunt Asse aangekocht.

 

Natuurpunt wil het 7 hectare grote populierenbos in Asbeek omvormen tot een inheems elzenbroekbos met els, wilg, boskers en eik. Hiervoor wordt er gefaseerd gekapt en worden er bomen aangeplant of laat men stukken spontaan verbossen.

 

Verder wordt het gebied ook vernat zodat het zijn werking als waterbuffer tijdens de winter en natte periodes kan vervullen. Daarnaast zorgt het ook voor een aanvulling van het grondwater wat broodnodig is gezien de klimaatverandering met aanhoudende droge periodes.

 

Met de herstelling van het brugje over de Overnellebeek kan een pad doorheen het natuurgebied bewandeld worden van Pullewouwe tot Louwijn.

 

Het wandelpad is aangeduid door een pictogram met rode rechthoek en een bordje van Natuurpunt. Peerdsbroeken is enkel toegankelijk voor wandelaars, honden dienen aan de leiband gehouden worden en men mag niet van de paden afwijken.

 

Bron: Natuurpunt Asse