Papeter

 

De Papeter van Essene is een sculptuur in Essene, een deelgemeente van de Belgische gemeente Affligem. Het bronzen beeld is vervaardigd door kunstenaar Patrick Van Craenenbroeck. Een papeter is de historische spotnaam van de Essenaars.

De inwoners van Essene hebben volgens de overlevering hun bijnaam de papeters te danken aan een catastrofale zomer, driehonderd jaar geleden, toen zowel de graan- als de aardappeloogst volledig mislukten. 'Om te overleven moesten de gezinnen het hele jaar pap eten, gemaakt van de melk van hun koe. Dat was zowat het enige dat ze nog hadden', zegt Hedwig De Bisschop, een van de initiatiefnemers van het beeld. Later werd rijstpap het symbool van Esschene bij alle feestelijke gelegenheden. Het feest van Sint-Antonius in het dorp op 17 januari staat ook gekend als papkermis.

Voor het bronzen beeld werd kunstenaar Patrick Van Craenenbroeck uit Teralfene - dorp van de zotten - aangesproken. De keramist is in het Pajottenland bekend van 'Den Dikke van Pamel', aan de Dender in Pamel (Roosdaal). Ook de beelden op het dak van de cultuurzaal Bellekouter zijn van zijn hand, net als de Drie Koningen in Denderhoutem. De kunstenaar kreeg bij de onthulling spontaan een warm applaus en niets dan lovende reacties. Terecht, want het beeld geeft bijzonder knap weer hoe de papeters destijds hun spotnaam moeten hebben verdiend: een geknielde, realistische figuur met klompen en in lompen, die zich voorover buigt en hongerig schept uit zijn kom pap.