Molenhuis

 

Het molenhuis en nieuwe molen zijn de trots van het molenaarsgeslacht  De Vis. Het molenhuis werd onlangs gerestaureerd. De bakstenen molen staat op een hoogte van 72 m boven de zeespiegel en is gebouwd in 1827 door Jan-Baptist De Vis uit Meldert op de westflank van de Molenberg

.

Hij is gebouwd met bakstenen uit de streek en bleef tot op heden eigendom van de familie De Vis. Deze molen, die terecht de stevigste uit de streek mocht genoemd worden, diende niet alleen tot het malen van graan maar werd in 1870 gebruikt om olie uit het koolzaad te persen. De molenaar had ook een dorsmolen in zijn schuur die door de windmolen aangedreven werd. Deze installaties die sinds 1869 in werking waren, staakten hun bedrijvigheid in 1920

 

Eind 19e begin 20e eeuw werd bij windstilte een stoommachine gebruikt. Gedurende deze periode deed de kracht van de wind een pomp werken die de stoommachine, de stal en de woning van water voorzag. De molen werd eveneens ingericht voor het malen van haver en boekweit.

Begin 20e eeuw werd de stoommachine niet meer gebruikt omwille van de hoge kosten en draaide de molen opnieuw alleen door de kracht van de wind. De stoomketel bleef ter plaatse en voorzag de vergaarbak en de stal van water tot het einde van W.O. II.

 

In 1928 verving een oliemotor de kracht  van de wind. Op zijn beurt werd de oliemotor door een elektrische motor vervangen! Tijdens de tweede Wereldoorlog werd de molen zwaar beschadigd. Deze molen is buiten gebruik sinds 1952 en werd als monument geklasseerd.

 

In 1977 werd nog een poging ondernomen om de molen te restaureren. Dit mislukte door de hoge kostprijs en wie voor deze kosten zou moeten opdraaien. De eigenaars argumenteerden bij Monumenten en Landschappen, als particulier niet in staat te zijn de molen te kunnen vrijwaren tegen verval en zo werd de molen gedeclasseerd in 1992 door de toenmalige minister Waltniel.

 

Deze prachtige molen bood bij helder weer een zicht op: Geraardsbergen, Ninove, Aalst, Dendermonde tot zelfs de Lievevrouw toren van Antwerpen!….