Lourdesgrot Teralfene

 

Achter de grot vinden we 15 kapellekens van de Maria-mysteries.

 

Vlakbij de kerk van Teralfene in de Balleistraat vinden we de grot van Onze Lieve Vrouw van Lourdes. De grot is opgericht uit zand- en kareelstenen die ter plaatse werden gebakken. Achter de grot vinden we 15 kapellekens van de Maria-mysteries. Sinds meer dan een eeuw wordt deze rustige plaats, vooral in de meimaand, bezocht door de Teralfenaren om er O.L.Vrouw te vereren.

De grot is het werk van een plaatselijke landbouwer (Frans Temmerman en zijn vrouw CĂ©lestine) die om genezing baden van zijn zieke moeder 'bij ons lieve vrouwke' en verhoord werden. Hij zou als belofte eigenhandig een kapel bouwen, maar het werd een hele grot.

Op 29 juni 1885, feestdag van Sint-Pieter en Sint-Paulus werd de grot plechtig ingezegend.
De stichter en z'n vrouw werden door de plaatselijke fanfare, priesters schoolkinderen en congregaties in een stoet afgehaald.

Enkele meisjes droegen de beelden van O.L. Vrouw en Bernadette, eerst naar de kerk voor het lof, daarna naar de grot, waar grot en beelden werden gewijd. In 1935 werd het 50-jarig bestaan van de grot gevierd met het diamanten huwelijksjubileum van de stichters.