Griffiershof - Hoeve De Witte

 

Het Griffiershof is een semi-gesloten hoeve daterende uit 1752

 

Het Griffiershof of hoeve De Witte is een semi-gesloten hoeve daterende uit 1752 met een geplaveide binnenkoer. Het huis dankt zijn naam aan de familie De Witte die hier woonde en vanaf 1686 gedurende vier generaties griffiers leverde aan de abdij Affligem. In het hof, bij de toenmalige griffier Johannes De Witte, hield Dom Beda Regaus, de laatste proost van de abdij, zich schuil tijdens de Franse Revolutie.

 

Zorgvuldig heeft hij hier de kronieken van de abdij bijgehouden en een deel van de schatten verborgen. Dom Beda Regaus verbleef hier 10 jaar bij Benedictus Emanuel De Witte tot aan zijn dood op 90-jarige leeftijd in 1808.

 

Tijdens de verbouwingswerken in de jaren 1975-1976 werd het interieur grondig gewijzigd. Aan deze hoeve zijn een aantal sterke verhalen verbonden. Zo wordt er verteld dat bij een huiszoeking Dom Beda Regaus zich zou verstopt hebben in het echtelijk bed of, sterker nog, in het hondenhok. Het verhaal doet ook de ronde dat er een rechtstreekse onderaardse verbinding zou zijn geweest tussen de abdij en de griffierswoning maar daar is nooit één enkel spoor van gevonden, ook niet tijdens de verbouwingen.