Gemeentehuis Teralfene in de Groote Oorlog

 

Veel fabrieken  waren gesloten.

 

Als gevolg van het oorlogsgeweld was de binnenlandse handel bijna volledig  tot stilstand gekomen, de Aalsterse hophandel inbegrepen. Veel fabrieken  waren gesloten. Enkele grote infrastructuurwerken waren compleet stilgevallen:  in Teralfene zal heel de oorlog lang het troosteloze beeld van de half  afgewerkte nieuwe spoorlijn Brussel-Oostende overheersen. 

 

Ook heel wat Teralfense mannen waren in de vooroorlogse jaren aan de slag  geweest bij die grote werken en verloren nu dus een inkomen waardoor armoede  om de hoek loerde. Door het in mekaar stuiken van de economie dreigde  een gigantisch voedselprobleem te ontstaan. Vooral in de steden werd het probleem  het vlugst nijpend, pas later ook op het platteland. De Duitsers stonden  wel toe dat er snel een efficiënt voedselhulpwerk werd opgericht.  Op vertoon van een bon van het comiteit werden, afhankelijk van inkomen  en gezinssituatie, voedingswaren als bloem, suiker en 'Amerikaans spek' uitgedeeld.

 

Naarmate de oorlog vorderde werden de hoplochtingen te Teralfene  meer en meer afgebouwd om plaats te maken voor aardappelteelt die gezien  de omstandigheden veel meer opbracht dan hop. Hier op het platteland was  de situatie op vlak van de voedselvoorziening gelukkig wat minder fragiel dan  bijvoorbeeld in de steden of op verschillende plaatsen in het Etappengebied.  De werkloos geworden arbeiders waren hier meestal nog wel vertrouwd met  de landbouw. Ook door de goede werking van het hulp- en voedingscomiteit  te Teralfene leek het er op dat men heeft kunnen vermijden dat er echt  honger werd geleden in het dorp, zelfs niet toen de materiele situatie in 1917  en 1918 aanzienlijk verslechterde.

 

Voor de kerk staat het monument voor de  gesneuvelden.