Sluis en Stuw Teralfene

 

In Teralfene ligt de enige Dendersluis van het grondgebied Vlaams Brabant.

 

In 1859 werd beslist om de Dender over in gans zijn loop bevaarbaar te maken voor schepen van 300T. De sluis van Teralfene is 41,85 m lang en 5,20 m breed zodat schepen van 300T kunnen geschut worden (door een sluis varen). Alle sluizen tussen Ath en Aalst hebben ongeveer dezelfde afmetingen. Al deze sluizen zijn bovendien nog altijd handbediend.

 

Zoals alle sluizen op de Dender is ook deze van Teralfene een stuwsluis. Dit betekent dat er naast de sluis een stuw ligt. In tegenstelling tot kanalen stroomt het water in de rivier. Bij gesloten sluisdeuren moet water de mogelijkheid hebben verder te stromen.

 

De Dender telt 12 sluizen en één getijdesluis in Dendermonde. Het verval (hoogteverschil) bedraagt 1,6 m tot 2,8 m. De sluis van Teralfene is de kleinste omdat het verval amper 60 cm is.

Het waterpeil in Aalst is 50 cm lager dan het waterpeil achter de sluis van Teralfene. Bij de geplande modernisering van de Dender zal de sluis van Teralfene hoogstwaarschijnlijk gesloopt worden. Het waterpeil stroomopwaarts zou dalen. Dit is positief voor de industrie en de inwoners die stroomopwaarts gevestigd zijn en regelmatig problemen hebben met wateroverlast.

 

In Teralfene ligt de enige Dendersluis van het grondgebied Vlaams Brabant.

 

Meer Info over De Dender