Ankerhof

 

Boven de poort van de hoeve is in steen een anker met brouwersmotieven


Het Ankerhof werd waarschijnlijk gebouwd in vervanging van het vervallen of vernielde Hof Ter Borcht. Deze laatste was één van de grote hoeven van de abdij Affligem, aangekocht in 1307. Het zou aanvankelijk een eigendom geweest zijn van de heren van Asse en vanaf begin 16de eeuw bewoond zijn door de familie Wambacq.

 

Boven de poort van de hoeve is in steen een anker met brouwersmotieven de roerkuip, roerstok, gerst en hop afgebeeld en naar dit gevelteken is het gebouw genoemd. Het arduinen poortgebouw dateert van de 19de eeuw en is voldoende hoog en breed zodat men er met grote wagens doorheen kon rijden. Rechts bevonden zich de koe- en varkensstallen. 

 

Links een bewaarplaats, nu garage. Voorbij de poort komt men uit op een geplaveide binnenkoer met in het midden het nieuwe woonhuis uit 1850 met boven op het dak een torentje met klokje. Links het oude woonhuis, dat na verwoesting door het Franse leger, heropgebouwd werd in 1702. In 1695, tijdens de Negenjarige Oorlog werd het hof te gronde vernield door de troepen van Villeroy en heropgebouwd in 1702 (ingelijste gevelsteen met anno 1702). Onder het Franse bewind werd het hof opnieuw geplunderd.