Toerisme Affligem

Activiteiten Affligem

 

Zaterdag 20 oktober 2018 van 10 tot 16 uur

VERWENDAG EN VERKOOP VAN BOEKEN, TIJDSCHRIFTEN EN ANDERE MATERIALEN VAN DE BIBLIOTHEEK

Verwendag en verkoop van boeken, tijdschriften en andere materialen van de bibliotheek. We geven de aftrap van de bibliotheekweek met een zalige verwendag. Op deze dag leggen we al onze leners in de watten. Kom gerust langs en laat je verrassen door je bibliotheek! Vanaf dit jaar verkoopt de bibliotheek ook haar afgevoerde materialen op deze verwendag: boeken aan 1 euro per stuk, 5 tijdschriften voor 1 euro. Gegeerde pareltjes zijn niet ondenkbaar!

 

Website: Bibilotheek Affligem

 

Zaterdag 20 oktober en zondag 21 oktober 2018

Eetfestijn van de fanfare

 

 

Zondag 21 oktober 2018

Herfstwandeling

Vertrek om 13 uur 30 aan de kerk van Teralfene

 

Maandag 22 oktober 2018

Infosessie ‘Je rechten en plichten op facebook’

 

Facebook, we kennen het allemaal. Dat mag niet verbazen, want het sociale media platform heeft ondertussen meer dan 2 miljard actieve gebruikers, ruwweg een derde van de ganse wereldbevolking. Nochtans zijn we vaak onzeker over de juridische impact van vele activiteiten op Facebook. Wat met privacy en auteursrecht? Mag ik zomaar foto’s plaatsen en delen? Mag ik dingen die op Facebook staan gebruiken voor mijn werk, om iets te maken of als bewijs? Wat met de risico’s voor jongeren en kinderen op Facebook? Wat gebeurt er met je profiel bij overlijden? In deze sessie krijg je een antwoord op al deze vragen door middel van voorbeelden uit de praktijk. Na deze sessie ben jij gegarandeerd een veel bewustere Facebookgebruiker!

Algemene info:

Infosessie voor volwassenen

Maandag 22 oktober vanaf 19.30 tot 22.00 uur
In de bibliotheek
5 euro
Verplicht inschrijven en betalen via Arch’educ

 

Maandag 22 oktober 2018

Voordracht: Van Eyck, Bruegel en Rubens in perspectief

door Prisca Valkeneers

Uur:  20 uur
Plaats:  Gildenhuis Hekelgem
Adres:  Kerkstraat 82, 1790 Affligem
Prijs leden en niet-leden: €6

Laat in de Middeleeuwen tussen 1385 en 1390 wordt Jan Van Eyck geboren. Waar hij precies het licht ziet is niet met zekerheid bekend. De familienaam “Van Eyck” zou verwijzen naar Maaseik. Jan Van Eyck is een onvervalste innovator en kan beschouwd worden als de geestelijke vader van de olieverfschilderkunst. Hij beweegt zich als hofschilder en diplomaat in de hoogste kringen. In 1433 vestigde hij zich in Brugge waar hij, samen met zijn broer, zijn bekendste werk ‘de aanbidding van het Lam Gods’ schilderde, te zien in de Sint-Baafskathedraal te Gent. Hij behoort tot de school van de Vlaamse Primitieven.

Pieter Bruegel de Oude wordt rond 1525-1530 geboren. Het grootste gedeelte van zijn leven bracht hij door in Antwerpen. Maar zowel Brussel als Antwerpen kunnen de titel van Bruegelstad claimen. Hij woonde en werkte in beide steden en vooral het Pajottenland, met zijn glooiende landschappen, was als humus voor zijn schilderijen. Vele elementen uit die streek zijn duidelijk te herkennen in zijn werken uit die periode zoals het kerkje van Sint-Anna-Pede als achtergrond voor de ‘Parabel van de Blinden’. Tijdens zijn reizen door de Alpen geeft Bruegel zijn ogen de kost. Ook de berglandschappen en vergezichten vormen de inspiratie voor zijn schilderijen. Bruegel is ongetwijfeld de meest volledige landschapsschilder van zijn tijd; niemand anders schilderde de natuur in de loop van de seizoenen zo natuurlijk, krachtig,  precies en veelzijdig.

Hij wordt in de literatuur soms de ‘Boeren-Bruegel genoemd, maar zijn oeuvre bestond uit meer dan de ‘Boerenbruiloft’. Hij was een wereldburger en een schrandere observator. Zowat elk schilderij openbaart een volstrekt ander gebeuren en is een ‘wereld’ op zich. 2019 wordt een Bruegeljaar vol activiteiten en beweging. Onze landschapsschilder is dan 450 jaar overleden en zal nationaal en internationaal in de kijker staan.

En zoals jullie al konden lezen in een vorige Klavervier is 2018 het jaar van Peter Paul Rubens. Hij leefde van 1577 tot 1640. Zijn succesvolle carrière als kunstschilder in volle baroktijd was een prestatie van formaat. Deze Antwerpenaar werd de invloedrijkste 17e eeuwse kunstenaar in Noord-Europa. Hij was hofschilder van de machtigsten der aarde, ingeschakeld als diplomaat, en wordt zelfs verheven in de adelstand. Rubens was al bij leven een zeer welvarende kunstenaar. Hij is een absolute meester in het schilderen van complexe en monumentale religieuze composities en bezit een speciaal talent voor het schilderen van de naakte huid. Alle grote musea hebben werken van Rubens, maar Antwerpen is dé Rubensstad bij uitstek. ‘De Kindermoord van Bethlehem’ werd in 2002 voor 76 miljoen dollar geveild en behoort daarmee tot de duurste schilderijen ter wereld.

Hoe konden Van Eyck, Bruegel en Rubens zo gedijen en hoe staan ze in verband met elkaar? Op hun typisch eigen wijze analyseren ze de mens en het leven in detail. Prisca Valkeneers is freelance kunsthistorica in het brede culturele veld en verloor haar hart aan de Vlaamse Meesters. In deze lezing zal zij ons beslist weten te boeien over de verdiensten van deze drie grote namen en naast de contextuele inzichten worden ook hun kunstwerken onder de loep genomen.