home   kalender   informatie   uit in groep   wandelen   fietsen   artikels   contact     
Kalender Affligem  
Jaarprogramma 2017  
Groote Oorlog 2017  
 Nieuws uit Affligem  
 Kalender "Uit"  
 Inschrijving   
 Activiteit toevoegen  
 Enkel bestuur  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

degroote oorlog Toerisme Affligem

 

DONDERDAG 9 MAART EN (herhaling) DONDERDAG 16 MAART

SOLDATEN VAN TERALPHENE: “TEN OORLOG!”

Voordracht door Jan Van Liedekerke
Parochiezaal Teralfene, 20.00 uur

Het vervolg op de lezing “Teralphene, ons klein dorp in de Groote Oorlog”

 

Op 4 augustus 1914 vallen de Duitse troepen ons land binnen. De algemene mobilisatie wordt afgekondigd en uit Teralfene vertrekken 66 soldaten ten oorlog. Deze mannen, jong en oud, komen onder andere terecht in de forten rond Luik, Namen en Antwerpen.

 

Velen worden als krijgsgevangenen afgevoerd naar Duitsland, anderen komen terecht in het neutrale Nederland. Maar vooral de frontsoldaten krijgen het hard te verduren, zij verblijven 4 jaar in de loopgraven en maken de hel van dichtbij mee. 8 soldaten zullen niet meer terugkeren naar Teralfene, zij sneuvelden in Vlaamse velden.

 

Aan de hand van originele documenten, brieven en talrijke unieke foto’s vertellen we het verhaal van “onze soldaten”.  Jullie zullen zeker de familienamen van deze mensen herkennen: Rossignol,  De Bisschop,  Van Vaerenbergh,  Baeyens,  Steylemans,  Van Neyghen,  Arijs,  Steppe,  Callebaut, Van der Mijnsbrugge,  De Reuse,  Van Nieuwenhove,  Asselman,  Christiaens,…

 

 Kom dus zeker kijken en luisteren naar dit stukje dorpsgeschiedenis.

 

Een organisatie van vtbKultuur Affligem i.s.m. Davidsfonds Teralfene


 

 

 

 

ZATERDAG 18 MAART

OP STAP DOOR HET OORLOGSVERLEDEN VAN DENDERMONDE

Thematische wandeling
Samenkomst Grote Markt, Dendermonde, 14.00 uur

Een 2-uur durende themawandeling (4,2 km) in martellaarsstad Dendermonde belicht niet alleen het militaire aspect maar ook de impact van dit conflict op het dagelijkse leven van de mensen. Een gids brengt aan de hand van anekdotes, historische omkadering en interessante weetjes de oorlog helemaal tot leven.

Een organisatie van vtbKultuur


28 MAART - 20, 21 EN 25 APRIL

VREDESREIS NAAR DE WESTHOEK

Vredesreis voor alle leerlingen van 3de graad van de Affligemse scholen

 

Onder impuls van de werkgroep Groote Oorlog, heeft het gemeentebestuur geld vrijgemaakt om alle leerlingen van de 3de graad van onze Affligemse scholen op ‘VREDESREIS’ te sturen.

 

Onze eigen vrijwilligers zullen deze dag begeleiden, waarbij de leerlingen onder meer een bezoek brengen aan Vladslo, de Dodengang, de IJzertoren, de Menenpoort en Tyne Cot (Passendale). Ongetwijfeld een boeiende dag waarop onze jonge generatie veel zal leren over een oorlog die nooit mag vergeten worden.

 

De Regenboog en ’t Lessenaartje 28 maart
Sint-Vincentius 20 april
De Klimming 21 april
Sint-Jan 25 april


ZATERDAG 29 APRIL

EXPO “GROTE VROUWEN IN WOI IN BOEKHOUTE” EN “DE DOODENDRAAD”

Daguitstap in het Meetjeslandse Krekengebied
Vertrek Parking Rantour, 8.30 uur

 

Met zijn ligging in het etappegebied was Boekhoute een belangrijk smokkel- en verzetsgebied tijdens WO I. Boekhoute telde gemiddeld het grootste aantal gefusilleerden van Vlaanderen en meer dan de helft waren vrouwen.

 

Met een korte voordracht over de visserij van Boekhoute en de Doodendraad, een bezoek aan de tentoonstelling “Grote vrouwen in de Groote Oorlog”, een middagmaal, een begeleide rondrit in het Krekengebied en een ontmoeting met ‘Pier de Peurder’, een palingvisser, wordt het een interessante en gevulde dag.

 

Een organisatie van vtbKultuur Affligem


MAANDAG 1 MEI

THEMADAG “DE ABDIJ AFFLIGEM TEN TIJDE VAN DE GROOTE OORLOG”

Wandeling doorheen het abdijlandschap met verhalen en foto’s over de Groote Oorlog.
Vertrek: tussen 13.30 en 14.00 uur jeugdheem Abdij Affligem

 

Na de succesvolle themawandelingen te Teralfene, Essene en Hekelgem, nemen de Gidsen Affligem en de werkgroep Groote Oorlog je deze keer mee op stap naar de omgeving van de Abdij Affligem ten tijde van de Groote Oorlog. Welke invloed had deze oorlog op de inwoners? Welke rol speelde de abdij en haar bewoners? Wie ging naar het front? Welke restanten vinden we hier nog terug?

 

We wandelen ongeveer 6 kilometer met haltes waar we verhalen te horen krijgen over het leven van alledag gedurende WOI. Afsluiten doen we met een drankje in de abdijtuin.


ZONDAG 2 JULI

GULDENSPORENTOCHT 1914-1918

Een wandeling in het kader van de 11-juliviering.
Vertrek: 13.30 uur aan het gemeentehuis


De wandeling gaat richting Hekelgem en de Abdij, met plaatselijke verhalen uit de Groote Oorlog, liedjes en muzikale animatie, gevolgd door een feestelijke en muzikale optocht. Na de wandeling kunnen de deelnemers verder mee genieten van de festiviteiten naar aanleiding van 11-juliviering in de cultuurzaal Sanderus.

 

Een samenwerking tussen Cultuurraad Affligem, vtbKultuur Affligem, wandelclub ‘De Belletrekkers’ en Gidsen Affligem

 

ZATERDAG 11 NOVEMBER

 

WAPENSTILSTAND MET SFEERVOLLE HERDENKING

KERK TERALFENE

 

Op 11 november staan we meer dan ooit stil bij het einde van de Groote Oorlog, met een sfeervolle herdenking. Dit jaar nodigt het gemeentebestuur iedereen uit voor een plechtige eucharistie viering met muzikale opluistering in Teralfene.

 

 

Aansluitend wordt onder muzikale begeleiding een bloemenkrans aan het oorlogsmonument gelegd. Herinneringsviering ter nagedachtenis van de gesneuvelde soldaten uit de drie deelgemeenten tijdens de “Groote Oorlog”.


 

THEMAKAST “DE GROOTE OORLOG” IN DE BIB

 

Voor de lezers onder ons: in de bibliotheek kan je nog steeds terecht in de themakast met boeken over de Groote Oorlog. De scholen kunnen voor hun klas een thematrolley ontlenen.

 


Schepen toerisme: leo.deryck@affligem.be    ©       webmaster: mark.touchant@hotmail.com